Biologische waterkers gedijt het beste op een helling en voor de teelt van waterkers is gezond, stromend water nodig. Het brongebied van de Zwalmstreek is een uiterst geschikte teeltbodem.
Het waterkersseizoen begint zodra de nachten vorstvrij zijn en vraagt afwisselend zon en wat regen. De biowaterkers wordt manueel geoogst en in zuiver water grondig gewassen. Ze wordt gedroogzwierd en tot een brij vermalen. De waterkersbrij wordt uitgesmeerd en gevriesdroogd. De grove, gevriesdroogde waterkers wordt fijngemalen tot poeder. Dat poeder wordt in capsules gedoseerd of als basis gebruikt voor andere Cressana®-producten
Vriesdrogen of lyofiliseren onder lage temperatuur is een zeer belangrijk procedé om het behoud van alle actieve stoffen te garanderen. Door waterkers te vriesdrogen wordt het water aan dit bioproduct onttrokken zonder dat aan de actieve bestanddelen wordt geraakt. Vacuüm en onder extreem lage temperatuur kan water omgezet worden in damp en die gaat dan over in kristallen. Het voordeel van lyofiliseren is dat het volume vermindert, lang bewaren kan en de kwaliteit blijft. De capsules die Cressana® gebruikt, zijn van vegetarische oorsprong (Vcaps) en zorgen voor een betere bescherming tegen oxidatie en een gemakkelijker gebruik van de gevriesdroogde waterkers.
Maceraten worden verkregen door de waterkers enige tijd in een plantaardige olie, in dit geval ongeraffineerde biokokosolie, te weken/laten trekken (macereren). De werkzame bestanddelen van de biowaterkers gaan zo over in de olie. Die groene basisolie wordt een belangrijk ingrediënt voor andere preparaten. Ze wordt verrijkt met volledige concentraten of lyofilisaten van andere waardevolle planten (kurkuma, wortel, bosbes) van biologische oorsprong. Ze wordt ook gebruikt als basisolie voor huid- en massageolie.
De biokokosolie die wordt gebruikt voor de maceraten is van hoogwaardige kwaliteit. Ze wordt bereid uit dagverse kokosnoten die maximum 3 dagen na het plukken tot olie worden verwerkt.